Starinski kolač

Nedelja prepodne, došla baka da nam skuva ručak jer mama neće biti tu ceo dan (tradicionalno, mama pravi nedeljni ručak a baka nam kuva radnim danima i obavezno dolazi na nedeljni ručak). I kuva ona ručak a ja prolazim u pidžami, došla da ištem malo nutele, prazan mi stomak. Kaže baka „uzmi i nosi je u pm” i doda „treba mi dobrovoljac, evo uzećeš mikser”. Ju, ček bako odma se vraćam. Izvlačim svoju kecelju i kao počastvovani šegrt čekam instrukcije. Baka kaže da se kolač zove Starinski kolač jer se pravio u vreme kad nije bilo vaga da se izmere sastojci, pa je sve na kašike. Jaja, šećer, ulje, mleko, prašak za pecivo i brašno. Sve se postepeno dodaje i muti mikserom doduše, pa izlije u pleh. Onda preko dodaš voće koje god želiš, da li su to nabacane višnje, iscepkane šljive, isečene breskve ili kao danas jabuke sa cimetom, to smo imale. Peče se na 200°C, pola sata i duže, dok nije pečeno tj. kad vidiš da je testo počelo da se odvaja od pleha. Onda miriše cela kuća a baka uzme da naseče jer smatram da ona ipak to radi najspretnije. Inače je volim beskrajno, ali taj dan kako me je nasamarila da joj pomognem odnosno vidim i naučim ovaj jednostavan a pun duše kolač… Neopisiv osećaj sreće, ljubavi i počastvovanosti.

Ovaj kolač treba da pravite ako ste se uželeli domaćih kolača i detinjstva, ako ne znate šta da radite s onim preostalim voćem koje vam se više ne jede, ako vam se ne izlazi napolje po specijalne sastojke, ako hoćete nešto brzo i lako a da ne jedete kupovno. Moram od sestre Nate tražiti recept za izvesnu ”lebaru”, au što je to dobro, slično ovome a opet skroz drugačije. Stvarno se nadam da ćete uživati u ovom Starinskom kolaču.

baka-nedelja-kolaci
STARINSKI KOLAČ 

Potrebni sastojci:

  • 20 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 12 kašika mleka
  • 17 kašika ulja
  • 16 kašika šećera
  • 3 jaja

Priprema: Redom dodavati sastojke i mutiti mikserom. Smesu uliti u dublji pleh koji je prethodno podmazan ili još bolje, u koji je stavljen pek papir. Od gore dodati tj. nabacati voće po želji. Peći na 200°C oko pola sata tj. dok ispečen kolač ne počne da se odvaja od pleha.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s