Brokoli je super, evo dva laka recepta da se uveriš

Pošto je meni brokoli baš super, želim da i vama bude super. Plus, svi ljudi sveta koji se iole razumeju u zdravu i pravilnu ishranu, savetuju da se jede brokoli jer je super. Ecco, napisaću/opisaću vam dva super načina kako možete da ga spremite da vam bude super. Al prvo ovde pročitajte kako je najpametnije skuvati ga i to.

Prvi i najzdraviji način je da ga nakon pravilnog barenja tj. kuvanja izručite na tanjir, prelijete maslinovim uljem i proizvoljno pospete/zaspete parmezanom. Preukusan a zdrav prilog uz bilo šta, meso, ribu, krompir… Maslinovo i parmezan su tako dobar par sa njim da vas njegova zdrava priroda i ukus uopšte neće opterećivati, naprotiv, trebalo bi da se oduševite. Zato je bitno da se ne prekuva. Dakle, brokoli al dente, otprilike.

Drugi način je naravno brokoli sa testeninom. Potrebna su vam samo tri, eventualno četiri sastojka:

  • maslinovo ulje
  • beli luk
  • brokoli
  • parmezan
  • (so i biber se podrazumevaju)

Sledi isti proces kuvanja brokolija (prethodno opranog i isečenog), s tim što je važno da se voda u kojoj se kuvao sačuva za kuvanje paste. Najukusnije ispadne kad se pravi sa duguljastom svežom testeninom (ima da se kupi domaća u providnom pakovanju sa crvenim, zelenim slovima i plavom bojom okolo) kao što su taljatele na primer. Ali može i sa regularnim špagetama. Zato je bitno da se kuva u brokolijevoj vodi, da pokupi dodatno od njega jer uz ovu pastu ne ide sos. Šolju te vode sačuvaš za tiganj. Bogatstvo pasti bez sosa tek treba otkriti, postoji ih onoliko.

Dok se testenina kuva spram minuta naznačenih na pakovanju, proizvoljna količina ne skroz oljuštenih čenova belog luka se tiho dinsta na maslinovom ulju. Kad luk porumeni, pozlatni, dodaš svoje pravilno skuvane cvetove brokolija i njegov koren, posoliš koliko želiš, dodaš malo bibera naravno, promešaš i protreseš nekoliko puta i zatim dodaš proceđenu testeninu. Sve to lepo izmešaš, dodaš malo one vode u kojoj su se kuvali brokoli i testenina, osetiš mirise, još malo promešaš, ugasiš ringlu i serviraš. Uz koliko god hoćeš parmezana. Srećno! Eventualnu zahvalnicu primam u komentarima.

Da ne zaboravim, skroz je u redu ako ti “ne uspe” iz prvog puta, treba malko vremena da se navikneš na taj neoljušteni beli luk u čenovima (on u ljusci smekša, da bi se kasnije izgnječio i sjedinio s ostalima u tanjiru) i da će uspeti i biti super iako nema paradajza i pavlake za kuvanje da sjedini sve. Zaboravih da naglasim da su ovo sigurno jedna od najbržih a istovremeno zdravih i ukusnih jela koja možete da spremite, naročito radnim danom.

fgbf
http://www.instagram.com/ecikej

Leave a comment