Američke palačinke

Još u nižim razredima osnovne škole, iz Amerike su me najviše privlačile one američke palačinke, džipovi i Ugg čizme – otkad sam ih prvi put videla u Bejvoču (Si Džej ih nosila na plaži, aha aha). U srednjoj školi sam počela da se raspitujem o tim palačinkama ali sam od par ljudi čula da nisu nešto, da su teške i da su naše bolje – što je tačno, ali to su dva sasvim drugačija recepta i nipošto se ne smeju porediti. Nije kao kad porediš bakine, komšinicine i palačinke iz nasumičnog kafića. One iz palačinkarnica se ne porede ni sa jednim jer su osmišljene i ogromne posebno za palačinkarnice.

Dakle, američke palačinke. Jedno upozorenje na početku a ima ga i na kraju: ovo nije desert već bukvalno ceo obrok. Razvalićete se i nemojte da ih pravite posle ručka ili za večeru. Njih kad jedete, nećete biti gladni naredna četiri sata ali vredeće i morate ih probati. Lako se mute i brzo se peku. Jedino smara ovaj “omekšali” puter, koji treba da bude istopljen, to prepuštam vama da se snađete na svoj način. Najsrećnija na svetu sam bila kada sam pre nekoliko godina otkrila sajt Allrecipes.com i napokon našla recept za te debele američke palačinke.
Osim što vrede jedan obrok, ove palačinke se od običnih tj. francuskih crêpes /kʀɛp/ razlikuju po tome što obavezno moraju da sadrže prašak za pecivo ili sodu bikarbonu jer je upravo to ono što ih čini takvim kakve jesu, debele i vazdušaste. Puter im isto daje šmek drugačiji od onog na koji smo navikli. Sledi recept.

pancakes1
ČUVENE AMERIČKE PALAČINKE

Potrebni sastojci (8-10 komada)

  • 190 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 300 ml mleka
  • 1 jaje
  • 45 g omekšalog (istopljenog) putera

Priprema:

1. U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo (ili sodu bikarbonu), so i šećer. Napravite “rupu” u sredini i dodajte mleko, jaje i omekšali puter. Ručno umutite da dobijete glatku smesu. Ne plašite se ako bude izgledalo neumutljivo, umutiće se!

2. Zagrejte tiganj na umerenoj vatri tj. temperaturi. Kutlačom sipajte smesu na sredinu tiganja (smesa je gusta pa procenite).
Kada se sa gornje strane palačinke stvore balončići, okrenite je i još kratko pecite.

3. Servirajte ih tople sa marmeladom, džemom, svežim voćem, medom, topingom od čokolade, sladoledom, javorovim sirupom ili bilo čim drugim što imate, volite i sa čime vam se jedu.

Recept je originalan, ništa nije menjano, ja samo htedoh da prenesem vama jer znam da želite da ih pravite a ove su uspešno prošle test već više puta. Slobodno ga udvostručite.

Srcasti oblik sa fotke je dobijen pomoću modlice davno dobijene uz jedan tiganj (i to onaj iz Top Shopa baš namenjen za ove palačinke – btw, ne preporučujem), ne sećam se sad gde sam i da li sam ih videla negde, ali sam čula da ima kod Kineza. Mada ja nikad ne bih kupila bilo šta za pripremu hrane kod Kineza.
Procunjajte po “kućnim” radnjama i kućnim policama u mega i hipermarketima. Bitno vam je da imate kutlaču i da sami vidite koliko smese vam odgovara, koliko će se razliti po vašem tiganju i da u skladu s tim postupate. Kada ih pravim okrugle bez modle, pravim ih malo tanje. Igrajte se, vidite kakve vam se najviše dopadaju. Javorov sirup se takođe može naći u hipermarketima a viđala sam ga i u zdravim hranama i DM-u. Probala sam ga jednom, nije loš ali lično mi više prija med. Jagode sa slike su bile iseckane i posute šećerom pa blago zagrejane u šerpici, nisam ih kuvala već samo da puste sok i naprave blagi sirup, kao kad se pravi preliv za čizkejk.

Još jednom, imajte u vidu da su ove palačinke jak obrok a ne desert.
Potrudiću se da što pre uvedem opciju “verzija za štampanje” bez ovih mojih ubačenih sugestija pošto je ovo ipak blog a ne transkript emisije. :)
Preuzeto sa http://allrecipes.com/recipe/good-old-fashioned-pancakes/

pancakes2

One Comment Add yours

Leave a comment