Mamina krem čorba od šampinjona

Ko voli šampinjone, obožava krem čorbu sa šampinjonima. Naročito zimi, da se ugreje. I treba da je jede, ali ne kupovnu iz kesice već sam da pravi jer je prelako, preukusno pritom nema aditiva i soli poput tih iz kesice. A ima i sveže šampinjone, mnogo njih! Kako je ovo brzo i moderno doba, recept po kom moja mama pravi i koji sam ja amaterka početnica naučila prepisujem sa telefona odnosno sa skrinšota mamine poruke na fejsbuku. Ne zamerite što ne mogu da budem precizna i egzaktna u merama, ali za ovaj recept to stvarno nije neophodno, najbitnije je gledati u tu šerpu i posmatrati šta se događa i u skladu sa tim reagovati – dodavati, mutiti, itd. Ovo mi je omiljena čorba i u stanju sam da pojedem po tri porcije i da mi to bude ceo ručak. Krutoni tj. pržene ili tostirane kockice hleba su obavezne, i moraju da budu reš jer onda šampinjoni, biber i to reš imaju onaj divan šmek…

corbaodsampinjona1

KREM ČORBA OD ŠAMPINJONA

Potrebni sastojci (za 2 osobe):

  • pola pakovanja svežih šampinjona
  • pavlaka za kuvanje
  • brašno
  • so
  • biber
  • šećer
  • beli luk
  • vlašac
  • mleko
  • ulje ili puter za dinstanje 
  • komadići hleba za prženje 


Priprema:

Šampinjone iseckati pa prodinstati na ulju ili puteru. Dodati sitno seckani čen belog luka, posoliti, pobiberiti i dodati obaveznu kašičicu šećera.

Kada šampinjoni puste vodu, dodati kašiku brašna, dobro promešati i naliti oko 500 ml vode, možda malo viš tj. ocenite sami, nit previše nit premalo (a najbolje prokuvane – umesto vode može i prokuvana kockica supe, jači ukus ali manje zdravo). Brašno hoće da se zgrudva, meni se desilo da su ostale gromuljice ali to se izvadi kašikom, ne brinite. Nama amaterima entuzijastima je dozvoljeno.

Kad provri, dodati pavlaku razmućenu sa malo mleka a količinu procenite sami, ne treba previše, za dve osobe je dovoljno 150 ml pavlake. Kuvati još 2, 3 minuta. Probati da li je dovoljno slano tj. po vašem ukusu. Lično volim dosta bibera. Za dve osobe je dovoljno pola pakovanja šampinjona ali ko želi i voli slobodno može staviti više. Takođe ih možete izmiksati štapnim mikserom direkt u šerpi ali ja više volim kada ostanu iseckani.
Servirati sa prženim ili tostiranim kockicama hleba i posuto vlašcem.

5 Comments Add yours

  1. Izabela M. says:

    Mmmm, mljac…Karanfiliću, pravim ovu čorbu sutra!

    Like

    1. ecikej says:

      divno! obavezno da mi javis utiske :)

      Like

  2. Izabela M. says:

    Napravila! Sin milinac do sada nije hteo ni da čuje za šampinjone! Rezultat: po dva tanjira čorbe, a recept ušao u porodični kuvar! Brzo, jednostavno i iznad svega, preukusno! Hvala za recept, karanfiliću mili.

    Like

    1. ecikej says:

      jao to su divne vesti!! mnogo mi je drago ♥ nema na čemu, hvala tebi, draga I. :*

      Like

Leave a comment